O domu

Dom za starije i nemoćne osobe Zadar

MISIJA:

  Stvaranje kvalitetnih usluga u okviru stalnog smještaja kroz pružanje usluga stanovanja, prehrane, održavanja osobne higijene, brige o zdravlju, njege, usluga socijalnog rada, radnih aktivnosti i organizacije slobodnog vremena. Pružanje usluge pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama (podružnica Preko).

  VIZIJA:

  Biti ustanova socijalne skrbi koja kvalitetom postojećih i razvojem novih vrsta usluga za svoje korisnike i partnere aktivno doprinosi kvaliteti života osoba starije životne dobi u Republici Hrvatskoj.

  POVIJEST:

  Dom za starije i nemoćne osobe Zadar je javna ustanova za obavljanje socijalnih usluga. Osnovan 1979., javnom ustanovom postaje 1993. godine. Osnivačka prava nad ustanovom od 2002. godine pripadaju Zadarskoj Županiji.

  Sjedište ustanove nalazi se u morskom zaljevu u neposrednoj blizini stare jezgre grada Zadra, na Trpimirovoj obali, 21, okruženo obiteljskim kućama i svom potrebnom infrastrukturom (javni gradski prijevoz, trgovina, ljekarna, liječnička ambulanta, ugostiteljski objekti i slično).

  U Zadru su smještena dva objekta (matična zgrada i depandans) a njima su 2010. godine pridružene i tada novoizgrađene podružnice u Preku na otoku Ugljanu te Salima na Dugom Otoku.

  2019. godine je povećan smještajni kapacitet na stambenom odjelu renovacijom dijela matične ustanove, a nakon toga i depandanse.

  Od 2019. se godine u sklopu podružnice Preko pruža i izvaninstitucijska socijalna usluga pomoći u kući na način da je organizirana dostava obroka potrebitima.

  Lokacija

   Danas ustanova svoje usluge može pružiti na četiri navedene lokacije (matična ustanova- Obala kneza Trpimira 21, depandans- M.Krleže 13 A, podružnice Preko- Put Mašinovih 3 i Sali- Sali VII 6/A) za 411 korisnika, što je ukupni kapacitet ustanove. Ustanova nudi smještaj na stambenom odjelu, kao i na odjelu pojačane brige o zdravlju i njege, ovisno o potrebama korisnika. Na stambenom odjelu nudi se smještaj u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama od kojih je svaka opremljena kupatilom, većina i balkonom. Na stacionarnom dijelu sobe su jednokrevetne, dvokrevetne te nekolicina trokrevetnih. Sve sobe, na stambenom i stacionarnom dijelu, odgovarajuće su kvadrature, opremljene novijim namještajem, SOS sustavom i priključcima za telefon i TV te su klimatizirane.

   Na svakom katu nalazi se nekoliko dnevnih boravaka opremljenih zajedničkim televizorima i čajnim kuhinjama. Zajedničke prostorije još su restoran Doma, radionice radne terapije odnosno čitaonica i prostorija s kompjuterima, predvorje Doma te sala za održavanje Svete Mise i drugih aktivnosti.

   Dvorišni dio kao i ostatak okoline Doma, prigodni su za šetnje i odmor, stoga naši korisnici mogu provoditi slobodno vrijeme u ugodnom ambijentu, nadomak mora.

   Naše želje i nastojanja su da našim korisnicima osiguramo dostojanstvenu, kvalitetnu i sigurnu starost.

   MATIČNA USTANOVA

   Smještajni kapacitet stambenog dijela ustanove iznosi 214 korisnika, dok se na Odjelu pojačane njege može se osigurati skrb za ukupno 99 korisnika.

   DEPANDANSA DOMA

   nalazi se u neposrednoj blizini matične ustanove. Ukupni kapacitet je 57 korisnika.

   PODRUŽNICA PREKO

   nalazi se na otoku Ugljanu u mjestu Preko. Objekt je u potpunosti adaptiran i otvoren 2010. godine. Ukupni smještajni kapacitet je 21 korisnik.

   PODRUŽNICA SALI

   nalazi se na Dugom otoku u mjestu Sali. Ukupni smještajni kapacitet podružnice je 20 korisnika. Podružnica je izgrađena i otvorena 2010. godine.

   ORGANIZACIJSKE JEDINICE:

   Unutarnji ustroj Doma uređuje se Pravilnikom u unutarnjem ustroju i sistematizaciji radnih mjesta. Djelatnost Doma odvija se kroz rad sljedećih:

   • Odjel pojačane njege i brige o zdravlju 1 (ambulanta na 4.katu)
   • Odjel pojačane njege i brige o zdravlju 2 (ambulanta na 3. katu)
   • Odjel administrativnih, računovodstvenih i poslova nabave
   • Odjel prehrane
   • Odjel tehničkih poslova, održavanja i vatrozaštite
   • Socijalni rad i radna terapija su organizirani bez ustroja odjela te za svoj rad odgovaraju Ravnatelju.

   PRIJEM U DOM:

   Za realizaciju prijema u dom je potrebno je prethodno, pravovremeno podnijeti zahtjev za smještaj, online ili fizički.